Google Reviews   4.7 / 5 278 reviews 
STEK Gecertificeerd Menu

Veelgestelde vragen

Wij krijgen regelmatig vragen over airco's en onze diensten. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat u vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. 

Veelgestelde vragen airco's

  • Maakt een airco veel lawaai?

    Nee, een airco maakt niet standaard veel lawaai. De airco’s die AircoDirect levert, produceren buiten maximaal 50 DB, dit wanneer u de airco binnen op zijn maximale stand heeft staan. “Ja, leuk al die getallen, maar hoeveel is 50 DB dan?”. 50 DB is wat u normaal hoort als u buiten bent, vogels die fluiten, bladeren die ritselen etc. Echter maakt de buitenunit een monotoon geluid. De binnenunit maakt maximaal 43 DB aan geluid. Dit is wederom wanneer u hem op de maximale stand heeft staan, dit zult u niet de gehele dag doen.

  • Hoeveel stroom verbruikt een airco?

    Een airco verbruikt, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, weinig stroom. Als u de airco in de winter zou gebruiken om te verwarmen, kost dat voor de gehele periode ongeveer 845 KWh (bij nominaal gebruik). Dit kost omgerekend ongeveer €178,- voor de gehele periode (dit verschilt per energiecontract en is een schatting). Uw gaskosten zullen waarschijnlijk veel hoger zijn.

    Een airco verbruikt nog minder stroom om uw huis te koelen. Dit kost voor de gehele periode ongeveer 186 KWh (bij nominaal gebruik). Dit kost omgerekend ongeveer €39,- voor de gehele periode (dit verschilt per energiecontract en is een schatting).

  • Heb ik een nieuwe groep nodig in mijn meterkast om een airco te laten plaatsen?

    In een groot deel van de gevallen is dit niet nodig. Dit verschilt uiteraard per woning en hoeveel units u zou willen plaatsen. Op 1 groep in de meterkast kan 3680 watt. Een airco van 3,5 KW heeft 997 Watt tot maximaal 1400 watt. U zou dus gemakkelijk 1/2 airco’s bij een ander apparaat op een groep kunnen aansluiten. 

  • Is een airco geschikt om bij te verwarmen?

    Het antwoord is ja, een airco is uitermate geschikt om bij te verwarmen, als u bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Vloerverwarming doet er wat langer over om op temperatuur te komen. Hierdoor zult u soms wat langer moeten wachten voordat uw woning op aangename temperatuur is. Een airco kan hier een goede uitkomst in bieden.

  • Wordt het wel warm genoeg als ik een ruimte verwarm met een airco?

    Een airco verwarmt beter dan dat hij koelt, een 3,5 KW-unit heeft 3,5 KW aan koel vermogen, terwijl hij 3,8 KW aan verwarm vermogen heeft.

    U bent dus altijd verzekerd van voldoende vermogen, om uw woning van een aangename temperatuur te voorzien.

  • Heb ik zonnepanelen nodig om een airco aan te schaffen?

    Als u zonnepanelen hebt, is dit nooit een weggegooide investering. U kunt uw gehele huis voorzien van groene stroom en bent dus goed voor het milieu. Echter, wilt u speciaal zonnepanelen gaan installeren om vervolgens airco’s te kunnen plaatsen, is dit niet noodzakelijk. Airco’s verbruiken niet zoveel stroom en u zult waarschijnlijk meer energie terug leveren aan uw leverancier, dan dat de airco’s daadwerkelijk verbruiken. Dan moet u afwegen of de investering in zonnepanelen u ook daadwerkelijk iets gaat opleveren. 

Veelgestelde vragen STEK certificatie

  • Hoe weet ik of een airco-bedrijf STEK gecertificeerd is?

    AircoDirect is STEK gecertificeerd en voldoet dus aan de eisen van STEK. AircoDirect staat dan ook vermeldt op de website van STEK. Hier staan alleen de bedrijven die daadwerkelijk STEK-gecertificeerd zijn. Doe zelf de check! 

  • Waaraan moet een bedrijf voldoen voor een STEK-certificaat?

    Om STEK erkend te worden dient een airco-installatiebureau een F-gassen opleiding te behalen. Met deze STEK-certificering laat het aircobedrijf zien te voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid bij de aanleg van alle koeltechnische werkzaamheden.

    Ondernemingen die het STEK-certificaat Module A halen, voldoen aan méér dan alleen de minimale eisen volgens BRL 100. Daarnaast worden ze elke 2 jaar geauditeerd door onafhankelijke certificeringsinstanties. Hierdoor heeft u bij een STEK-gecertificeerd zekerheid dat de koelinstallaties optimaal, veilig en duurzaam renderen.

  • Wat is STEK en waar staat het voor?

    STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek en is een onafhankelijke partner voor de koude/klimaat en warmtepomp sector. 

by Mediazo